Özel Eğitim Meslek Lisesi Öğrencileri Ziyaret Edildi
27 Ağustos 2020

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Gülçin KARACAKURT, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şubesinde görevli Derya ULUSOY ile beraber Uluslararası İşitme Engelliler Haftasında Nuriye Halit Çebi Özel Eğitim Meslek Lisesi öğrencilerini ziyaret etti.

Okulda atölyeyi de gezen KARACAKURT, öğrencilerin yaptıkları el işlerini yakından inceledi.

Dr. Gülçin KARACAKURT Uluslararası İşitme Engelliler Haftası nedeniyle şu açıklamalarda bulundu:

“Toplumda sağlıklı bir iletişimin temelini işitme ve konuşma fonksiyonumuz oluşturuyor. Konuşmanın gelişimi sağlıklı bir işitme ile sağlanabildiği düşünülürse işitmenin önemi daha iyi anlaşılacaktır. İşitme kaybına bağlı olarak gelişen sorunların çözümü ile bireyin toplumsal yaşama güçlü bir şekilde katılması sağlanmakta ve yaşam kalitesi artmaktadır.

Bu açıdan bakıldığında, işitme kaybının erken teşhisi büyük önem taşımaktadır. Özellikle ülkemizde de oldukça yaygın ve başarılı bir şekilde uygulanan “yeni doğan işitme taraması programı” ile yeni doğan döneminde bu sorun gelişmiş odyolojik testler ile belirlenebilmekte ve sorunu olan bireylerde klasik işitme cihazı veya gelişmiş koklear implant uygulamaları ile işitmenin düzeltilmesi sağlanabilmektedir.”

İşitme kaybına yol açan faktörlerin % 60’ının önlenebilir olduğunu belirten KARACAKURT, önleyici tedbirler ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Dünya Sağlık Örgütü işitme kaybına yol açan faktörlerin % 60’ının önlenebilir olduğunu bildirmektedir. Çocukların yenidoğan döneminde işitme taramalarından geçmesi, özellikle kızamık, menenjit, kabakulak ve kızamıkçık aşılarının olunması, tüm yaş dönemlerinde ototoksik (iç kulağa zarar verici) ilaç kullanımından kaçınılması veya doktor kontrolünde uygulaması, özellikle çocukluk çağında karşılaşılan orta kulak iltihabı için erken ve etkin tedavilerin yapılması ile yüksek sese maruz kalınan ortamlardan kaçınılması önleyici tedbirler arasında yer almaktadır.

Özellikle tüm çocukların yenidoğan ve okul öncesi dönemde, işitme testi ile değerlendirilmesi önemlidir. İşitme kaybı, kulak tıkacı (serumen) veya kulakta sıvı birikmesi gibi rahatsızlıklarda basit medikal veya cerrahi uygulamalar ile düzeltilebilir sorunlardan kaynaklanabilir. Bu sorunların çözümü ile ileride gelişebilecek kalıcı işitme kaybı ve konuşma bozukluklarının önüne geçilebilir. Bu tip basit sorun ve çözümlerine rağmen, söylenilenleri sıklıkla tekrar ettirmek, televizyon sesini çok açmak, telefon konuşmalarının anlaşılmasında zorlanmak, ortam gürültüsü varlığında işitmede güçlük çekmek, karşısındakinin söylediğini yanlış anlamak, kulaklarda çınlama ve uğultu gibi şikayetlerin varlığında kulak burun boğaz hekimine başvurulması uygun olacaktır.”