1-7 Ekim Emzirme Haftası Etkinlikleri
22 Eylül 2020

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından Kamu ve Özel Hastanelerde “1-7 Ekim Emzirme Haftası” nda çeşitli etkinliklerle anne sütü ve emzirmenin önemine vurgu yapıldı.

“1-7 Ekim Emzirme Haftası” ında hastanelerden bu işe gönül vermiş olan ve bu işi severek yapan birçok kez bu alanda başarıya imza atan Yöneticiler ve Sağlık Personelleri hastanelerinde düzenledikleri etkinliklerle ve eğitimlerle haftanın kutlanmasında özverili çalışmalar yaptılar.

Düzenlenen eğitim ve çeşitli etkinliklerle hedefimiz; anne sütünün önemi, İlk 6 ay anne sütünün bebeğin yeterli besini olduğu, 6 aydan sonra ek besinlerle anne sütünün devam ettirilmesi, anne ve bebek sağlığında anne sütünün önemi konularında hamile kadınlarda, emziren annelerde ve sağlık personellerinde farkındalık yaratmaktı.

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü, Ordu Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Ünye Devlet Hastanesi, Fatsa Devlet Hastanesi Yöneticileri, Özel bir hastane ve sağlık personelleri “1-7 Ekim Emzirme Haftası” ında anne sütünün önemini vurgulamak için etkinlikler düzenledi.

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü, Ordu Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından yaptırılan, üzerlerinde anne sütünün önemini vurgulayan yazılar olan “Anneler için Emzirme Önlüğü, Bebekleri için Patik-Zıbın ve Battaniye” den oluşan anne- bebek çantalarını Kamu ve Özel Hastanelerde hamile kadınlara ve emziren annelere hediye olarak dağıttı. Ayrıca Halk Sağlığı Hizmetleri ÇEKÜS Biriminde görevli Anne Sütü Eğitimcisi Ebe Arzu SÜRMELİ tarafından Özel bir Hastane ve Ünye Devlet Hastanesinde hamile kadınlara ve emziren annelere anne sütünün önemi, etkin emzirme, İki yaş ve sonrasına kadar emzirmenin sürdürülmesi konularında halk eğitimleri yapıldı, annelerin ve anne adayların soruları cevaplandırıldı.

Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Yöneticilerinin ve Sağlık Personellerinin katılımı ile ilk gün açılış töreni yapıldı. Haftanın diğer günlerinde anne sütünün önemini vurgulayan cümlelerle yazılan penyeler sağlık personelleri tarafından tüm hafta boyunca giyildi. Hazırlanan afiş ve dövizlere anne sütü temalı yazılarla sloganlar hazırlandı. Annelere, anne adaylarına ve babalara yönelik anne sütü temalı bilgi yarışması ve tüm anne ve anne adaylarına “Süper Anne Teşekkür Belgesi” dağıtıldı ve ikramların sunuldu. Anne sütü temalı balonların uçuruldu. Hizmet içi ve halk eğitimleri ile farkındalık yaratıldı.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Gülçin KARACAKURT “1-7 Ekim Emzirme Haftası” nın önemi konusundaşunları kaydetti:

“Ordu İli olarak Altın Bebek Dostu İl Ünvanlı bir olmanın verdiği gurur ve onur ile bu güzel haftayı tüm sağlık personelimiz, anne ve anne adayları ile kutladık.

Ülkemizde her yıl dünyaya gelen milyonlarca bebeğin hayata sağlıklı başlamasının yanı sıra beslenme yetersizliklerinin önlenmesinde, sağlıklı beslenmenin sürdürülmesinde, anne ve bebeğin sağlığının hem ruhsal hem de metabolik olarak korunmasında ilk adım olan anne sütünün alınmasına yönelik sağlık personelleri tarafından özverili bir çalışma yürütülmektedir.

Bebeğin ilk aşısı olan anne sütü, birçok enfeksiyonun önlenmesinde önemli bir silahtır. Bebeklerimiz için anne sütü çok önemli. Bu nedenle emzirmenin korunması, desteklenmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyor. Dünyada her sene bir milyondan fazla bebek ve çocuğun yeterli anne sütü alamadığı için ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan dolayı öldüğü biliniyor. Tüm bunların önüne geçmek için ilimiz genelinde konunun öneminde farkındalık yarattığımıza inanıyoruz.

Bir yaradılış mucizesi olan anne sütü; bebeğin ilk aşısı, en taze, en doğal besin kaynağı, her an her yerde aynı tazelikte bulunma özelliği olan tek besin maddesi, anne ve bebeği duygusal olarak birbirine bağlayan en değerli besindir. Bu nedenle tüm bebeklerin eğer tıbbi bir gereklilik yok ise ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri ve 6 aydan sonra ek besinler ile emzirmenin iki yaş ve üzerine kadar sürdürülmesi gerekiyor. Hastalıkları azaltmak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek için anne sütüne çok önem vermemiz gerekiyor. Tüm sağlık çalışanlarımız ve kurumlarımızla birlikte anne sütü ile beslemekte güçlük çeken annelerin yaşadıkları tüm tıbbi ve psikolojik zorluklarda yanlarında olmaya devam edeceğiz. Yürütmüş olduğumuz Bebek Dostu Sağlık Kurumları çalışmaları ile de doğumdan sonraki ilk bir saat içinde anne ve bebeğin buluşturulması, tensel temasın sağlanması, emme refleksinin en uygun olduğu bu dönemde bebeğin anne sütü almasını sağlamaya çalışıyoruz.

“1-7 Ekim Emzirme Haftası” ında özverili ve gönülden destek veren çalışmalarından dolayı hastane yöneticilerimize ve değerli sağlık çalışanlarına teşekkür eder, anne ve anne adayları için hayırlara vesile olmasını temenni ederim.”

• 1.jpg