ORDU ADSM’DE İMPLANT VE ORTODONTİ TEDAVİLERİ YAPILIYOR
22 Aralık 2020

Ağızda eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, genellikle titanyum veya titanyum bileşiklerinden hazırlanan yapay diş köklerİ olarak tanımlanan İmplant  tedavi işlemleri ile, dişler ve yüzdeki düzensizliklerin (maloklüzyon) teşhisi, önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenen Ortodonti hizmeti  Ordu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde yapılıyor. 
İmplant daha önceden kaybedilmiş dişlerin oluşturduğu boşluklara ya da ciddi bir enfeksiyon yoksa hemen çekim sonrası diş yuvasına yerleştirilmek suretiyle yapılıyor. 
İmplant tedavisi ve İmplant işlemi ile Ortodonti hizmeti hakkında bilgi veren ADSM Başhekimi Dt. Yasemin AKARSU, İmplant, sabit ya da hareketli protezler yapmak için yeterli ve uygun kemiğin olduğu durumlarda çene kemiğine yerleştirilir. Eğer kemik miktarı ve yoğunluğu implant tedavisi yapılabilir seviyede değilse implant uygulamasından önce kemik oluşturmaya yönelik işlemler yapılması gerekebilir. Günümüzde tamamen dişsiz ağıza sahip hastalar bile yeterli kemikleri varsa doğrudan, yoksa kemik oluşturma işlemi sonrası yapılacak implantlar sayesinde hareketli protezlerden kurtulabilirler. Özellikle dişsiz alt çenede takıp çıkarmalı bir protez kullanılması hasta için oldukça zordur. Çünkü, içeride sürekli oynayan bir dil dışarıda yanak ve dudak konuşma ve yemek yeme esnasında hastaya oldukça sıkıntı verir. Alt çenede dil, dudak, yanak ve çiğneme hareketleri ile sabit duramayan ve sıklıkla vuruk yapan protez ile ilgili sorunlar, implant uygulamaları ile giderilebilir. Ayrıca üst total protezlerin tutuculuğunu sağlayabilmek için yapılan damağı kapatan tasarımdan dolayı oluşan mide bulantısı gibi sorunlar da ortadan kalkmış olur. Sabit ya da takıp çıkarılan implant destekli protezler yapılabilir” dedi. 


     İmplant  tedavisinin aslında kendi dişlerimiz gibi bakım ve doktor kontrolü gerektiren bir tedavi yöntemi olduğunun altını çizen AKARSU, İmplant yapıldıktan sonra eğer dişler düzgün fırçalanmıyorsa , sigara içiliyorsa diş hekimi kontrolüne uygun aralıklarla gidilmiyorsa kendi dişlerimiz zarar gördüğü gibi implantlar da zarar görebilir. Ama ağız hijyenine gerekli özen gösteriliyorsa  ,sigara kullanımına dikkat ediliyorsa, 6 ayda bir rutin diş hekimi kontrolleri yapılıyorsa implantlar ömür boyu kullanılabilir. Genel sağlık durumu iyi büyüme gelişme çağını tamamlamış olan hastalarda kemik yapısı uygunsa implant tedavisi yapılabilir.Kurumumuzda implant tedavileri yapılmakta olup hastalarımızın diş eksikliği kaynaklı fonksiyon ve estetik sıkıntıları  giderilerek ağız ve diş sağlığının en iyi seviyeye ulaştırılması hedeflenmektedir” dedi.
ADSM Başhekimi Dt. Yasemin AKARSU, kurumda ortodonti tedavilerinin de yapıldığını söyledi. 
Akarsu, Ortodontinin  dişler ve yüzdeki düzensizliklerin (maloklüzyon) teşhisi, önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği dalı olduğunu ifade ederek, “Kelime anlamı olarak düzgün diş anlamına gelse de ortodonti, yüz ve çenelerin gelişim bozukluklarının düzeltilmesini de amaçlar. 
Ortodontik tedavinin ana amacı iyi bir kapanıştır. Bu da düzgün olarak sıralanmış dişlerin karşı çenedeki dişlerle uyumlu olmasıdır. İyi bir kapanış; ısırma, çiğneme ve konuşmayı kolaylaştırır. Ağız sağlığının geliştirilmesi ve böylece genel sağlığın da iyileşmesine yardımcı olur ve kişinin özgüvenini artırır” dedi. 
Çapraşık dişlerin temizlenmesinin zor olduğunu,  kötü kapanışın diş yüzeylerinde aşınmalara, çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarda zorluklara ve dişleri destekleyen kemik ve diş eti yapılarında aşırı strese sebep olabileceğini söyleyen Dt. Yasemin Akarsu, “ Tedavi edilmediğinde, bir çok problem zamanla daha ciddi hale dönüşerek ileri zamanda daha komplike tedavi gereksinimi doğurabilir.    Kurumumuzda ortodontik tedaviler yapılmakta olup hastalarımızın ortodontik problemler  kaynaklı fonksiyon ve estetik sıkıntıları  giderilerek ağız ve diş sağlığının en iyi seviyeye ulaştırılması hedeflenmektedir” dedi.