17 Nisan Dünya Hemofili Günü Nedeniyle İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ergün YANMAZ Açıklama Yaptı
22 Aralık 2020


Hemofilinin Genellikle genetik geçiş gösteren, vücutta kanın pıhtılaşma sisteminde rol alan pıhtılaşma faktörlerinin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ortaya çıkan doğumsal bir kan hastalı olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ergün Yanmaz, “Hemofili kanamaya eğilim yaratan bir hastalıktır ve kanın pıhtılaşma fonksiyonunun bozuk olması ile kendisini gösterir.

Hemofili hastalarının kanama süresi normal kişilere göre daha uzundur. Hemofili hastalarında yeterince güçlü bir kan pıhtısı oluşamamaktadır. Bu nedenle bir hemofili hastasında ciddi bir yaralanma meydana gelirse, hastaya pıhtılaşmanın sağlanması için tıbbi müdahale yapılması gerekebilir.” Dedi.

Hemofilinin ömür boyu devam ettiğinin altını çizen İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ergün Yanmaz, Hemofili, hasta, ailesi ve toplum açısından çok önemli bir hastalıktır. Çünkü iyi tedavi edilemeyen hastalarda kalıcı eklem sakatlıkları gelişebilir. Hastalarda kanın pıhtılaşmasında sorun vardır.  Sağlıklı bir kişide kanama rahatlıkla durdurulurken hemofili hastasında kanamanın durması için gerekli olan pıhtılaşmada gecikme vardır. Kanın pıhtılaşması için gerekli faktörlerden biri eksik veya işlevleri yetersiz olduğu zaman pıhtılaşma mekanizması bozulur ve durdurulamayan kanamalar meydana gelir. Bu pıhtılaşma faktörlerinin eksikliğine bağlı olarak gelişen kan hastalığına hemofili A (faktör VIII eksikliği) veya hemofili B (faktör IX eksikliği) denir. Hemofilinin ağır, orta ve hafif tipleri bulunmaktadır. Faktör düzeyi % 1’in altında olan hastalar “ağır hemofili” hastası olarak sınıflanır. Tanısı genellikle 1-2 yaşlarında konuluyor.  Yürümeye ve koşmaya başlayan bebeğin, travmalar sonrası derisinde morluklar ve diz, dirsek veya ayak bileği eklemlerinde ağrılı şişlikler (eklem içi kanamaları) olur. Hafif yaralanmalarda bile ciddi kanamalar olabilir. Onun dışında, kaslara veya organ boşluklarının içine, en önemlisi beyin içine kanamalar olabilir. Eklem içi kanamalar tekrarlarsa ve iyi tedavi edilemezse eklemde kalıcı hasarlara yol açabilir. Basit diş çekimleri bile bu hastalarda durdurulamayan kanamalar yaratabilir.” dedi.