7 Mayıs dünya Astım Günü nedeniyle ilimizde de Çeşitli Etkinlikler Yapıldı
22 Aralık 2020


İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Novada AVM’de stand açılarak vatandaşlar astım hastalığı hakkında bilgilendirilirken, standı ziyaret edenlere de karbonmonoksit ölçümü yapıldı.

İl Sağlık müdürlüğümüz Bulaşıcı olmayan hastalıklar birimi tarafından organize edilen ve  Dünya Astım günü nedeniyle yapılan etkinliklerle ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ergün Yanmaz, Astım tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile, kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu söyledi.

İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ergün Yanmaz açıklamasında şunları söyledi;

 Astım tüm dünyada her etnik ve yaş grubundan, farklı sosyoekonomik yapıda 300 milyon kadar insanı etkilemektedir. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak artmaktadır. Ülkemizde her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastası olduğu tahmin edilmektedir.

      Astım hava yollarını daraltarak; her yaştan bireyi etkileyebilen, günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayabilen kronik bir hastalıktır. Astımın oluşmasında; kişisel risk faktörleri (Genetik, cinsiyet, şişmanlık) çevresel risk faktörleri (Alerjenler, solunum yolu enfeksiyonları, sigara, iç ve dış ortam hava kirliliği, beslenme) ve tetikleyici faktörler (Alerjenler, solunum sistemi enfeksiyonları, sigara hava kirliliği, ilaçlar) rol oynamaktadır.

Astımın Bulguları nelerdir?

-           Öksürük:  Astımın sık burgusudur. Özellikle gece öksürüğü görülür. Egzersiz, soğuk hava, öksürüğü arttırabilir. Hava yollarındaki mukus birikimi be bronşları çevreleyen kasların kasılması nedeni ile olur.

-           Vızıltı, hırıltı; Astım nöbetinin sık karşılaşılan bir bulgusudur. Akciğerlerdeki hava daralmış bronşlardan dışarı çıkarken zorlandığı zaman, nefes verirken duyulur.

-           Sık soluma; Astım nöbeti sırasında daralmış ve içi mukus ile dolmuş bronşlarda soluk alıp verme işi zorlaştığından hasta daha sık nefes alıp verebilir.

-           Göğüs duvarı derisinde çekilmeler; Ağır astım nöbetlerinde görülen bir bulgudur. Göğüs duvarında kaburgalar arasındaki deri ve boynun önündeki deride içe çekilmeler olabilir. Bu bulgu saptandığında hemen hastaneye başvurunuz.

      Astım günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Her hastalıkta olduğu gibi uygun tedavinin yapılabilmesi için öncelikle doğru tanı konması gerekir. Astım tanısının kesin konmasını sağlayacak herhangi bir kan tahlili yoktur. Röntgen bulguları genellikle normaldir. Astım tanısı için kullanılan en önemli tetkik solunum fonksiyon testleridir. İlaçlı-ilaçsız olarak yapılan nefes ölçümleriyle kesin tanı konabilir ve hastalığın ağırlığı belirlenebilir.

      Astımda erken teşhis çok önemlidir. Genellikle akciğerlerde kalıcı hasar yapmayan bir hastalıktır. Hastalık çok uzun yıllardan beri var olsada uygun tedavi ile akciğer fonksiyonları normale yakın olarak konulabilir. Astım kontrolü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanısıra, sigara dumanı, alerjenler, kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Yapılan araştırmalarda hastaların ilaçlarını doktorun önerildiği şekilde kullanmasının, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, sağlıklı ve dengeli beslenmenin, düzenli egzersiz yapmanın, solunan ortam havasını temiz tutmanın astım hastalığının kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir.

      Bu yıl ‘’ Astımınızla Sağlıklı Yaşayabilirsiniz’’ sloganıyla, dünyada olduğu gibi ülkemizde de, dikkat çekilmeye çalışılacaktır. Bu kapsamda tüm halkımıza sağlıklı günler diliyoruz.

  • ASTIM1.JPG
  • ASTIM2.JPG
  • ASTIM3.jpeg
  • 4.jpeg