1-31 Ocak Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı
07 Ocak 2021

Serviks kanseri ,dünya genelinde kadınları en çok etkileyen, etkili tarama yöntemleriyle erken tanınıp tedavi edilebilen ve böylelikle hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanser türlerinden biridir. Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenmiş olup dünyanın bir çok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Neden Önemli?

Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır.
Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilir bir kanser türüdür.
Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilir durumdadır.
Düzenli rahim ağzı kanseri taramasından geçen bir kadının, rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir.

Belirtileri: Rahim ağzında kanser öncesinde gelişen değişiklikler genellikle belirti vermeyip ancak pelvik muayene, Pap Smear testi ve HPV testleri ile erken dönemde tespit edilebilmektedir. HPV Testi ile jinekolojik muayene esnasında rahim ağzından numune alınarak yapılan AĞRISIZ ve BASİT bir işlemdir.

HPV testi ile rahim ağzı kanseri , 10-15 yıl öncesinden yakalanabilmektedir. Ülkemizde uygulanan ulusal kanser tarama programı uyarınca, tarama standartlarımız doğrultusunda 30-65 yaş aralığındaki kadınlara her 5 yılda bir HPV ve Pap Smear Testi uygulanmaktadır. Pozitif olgular teşhis merkezlerimize ileri tetkik için gönderilmektedir.5 yılda bir yaptırılan HPV TESTİ rahim ağzı kanserinden korunmak için en iyi yöntemdir

Tarama Testleri Nerelerde Yapılabilir?

İlimiz geneli 30-65 yaş aralığındaki kadınlara yönelik rahim ağzı kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM), Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM) ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde yapılmaktadır.