Misafir Anne Uygulaması
18 Şubat 2022

Bakanlığımızca başlatılan “Misafir Anne Projesi” Ordu İl Sağlık Müdürlüğünde Halk Sağlığı Başkanlığı Çocuk Ergen ve Kadın Üreme Sağlığı Birimi tarafından yürütülmektedir. 
Bu proje kapsamında Aile Hekimlikleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerince; iklim ve yol şartları sebebiyle ulaşımı zor yerlerde yaşayan, sosyal sebeplerle doğum esnasında sağlık kurumuna erişimde problem yaşayabilecek gebeler ve riskli gebeler tespit edilmektedir. Söz konusu gebeler evlerinden alınarak, ambulans ve diğer nakil araçlarıyla hastaneye getirilmekte, doğum oluncaya kadar misafir edilmekte ve doğum sonrası annenin ve bebeğinin evlerine güvenle ulaşmaları sağlanmaktadır. Böylece anne ve bebek ölümleri ya da çeşitli sağlık sorunlarının önüne geçilmektedir.

Bu kapsamda 2021 yılında doğumu riskli olabilecek tüm gebeler davet edilmiş ve daveti kabul eden 52 gebenin konaklaması sağlanarak doğumları hastanede gerçekleştirilmiştir. 2022 yılı Ocak ayında ise 16 gebenin konaklaması sağlanarak doğumları hastanede gerçekleştirilmiştir. Bu hizmetlerimizi sağlamak için ihtiyaç durumuna bağlı olarak, ilimizde Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Ek Hizmet Binasında ayrıca Fatsa, Ünye ve Aybastı Devlet Hastanelerinde bulunan Anne Misafirhanelerinde gebelerimizi misafir ediyoruz. 

Misafir Anne Projesi kapsamında öncelikle il genelinde, Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Karayolları İl Müdürlüğü, Meteoroloji İl Müdürlüğü, İlçe Belediyeleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarıyla iletişime geçildi.  Kötü hava ve yol şartlarından dolayı yıl boyunca veya yılın belirli aylarında yollarının kapanması ya da ulaşımı kısıtlı olması ihtimali olan yerleşim merkezleri tespit edilip, tüm yerleşim yerlerini ve karayollarını gösterir bir risk haritası oluşturuldu.

1) İl genelindeki tüm gebeler tek tek tespit edilip takipleri yapılmaktadır.

2) Kar yağışı, yolların kapanması, ücra ve ulaşılması sorun olabilecek yerlerde yaşayan tüm gebeler ile konuşulup Misafir Annelik Davetini kabul etmesi için gerekli bilgiler verilmektedir.

3) Risk haritası çalışmasında ulaşım problemi yaşaması muhtemel olarak belirlenen yerleşim birimlerinde belirlenen tüm gebeler muhtemel doğum tarihlerine göre sıralanarak gerekli tıbbi bilgileriyle kayıt altına alınmaktadır.

4) Kayıt altına alınan gebelerin, gebeliklerinin son izleminde,  doğumun nerede yapılacağı planı gebe ve yakınlarıyla beraber yapılmaktadır. 

5) İl genelinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordinasyon içinde çalışılmaktadır. Son ayına girmiş olan tüm gebelerin adres ve iletişim bilgileri 112 Komuta Kontrol Merkezleri ile paylaşılmaktadır. Daveti kabul eden gebeler muhtemel doğum tarihleri yaklaşırken konaklama merkezlerine (hastanelere veya kamu misafirhanelerine, otellere) nakledilerek burada misafir edilmekte ve doğum zamanı geldiğinde doğumları hastane ortamında gerçekleştirilmektedir. Daveti kabul etmeyenlerden ise konuyu ve riskleri anlayıp kabul ettiğine dair imzalı tutanak alınmakta ve izlemlerine devam edilmektedir.

  • Misafir anne 3.jpg
  • misafir anne 2.jpg