76. Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası (01-07 Ocak 2023)
03 Ocak 2023

Tüberküloz hastalığı (verem) görülme sıklığı ve etkileri nedeniyle, küresel mücadele gerektiren önemli halk sağlığı sorunları arasında bulunmaktadır. Tüberküloz hastalığı, “Mycobacterium tuberculosis” denen bir bakterinin (Tüberküloz basili) neden olduğu, başta akciğer olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberküloz basilinin kaynağı,  hiç tedavi görmemiş veya düzenli tedavi almamış, akciğer ve gırtlak tüberkülozu olan hastalardır. Bu hastaların öksürük, hapşırık ve konuşması ile ortama yayılan damlacıkların solunum yolu ile alınması sonucu, hastalık sağlam insanlara bulaşır. En çok, hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına hastalık bulaşır.

Tüberküloz önlenebilir bir hastalıktır. Hasta kişilere ilaç tedavisi başlandığında, hastalar ilaçlarını düzenli kullandıkları taktirde, çoğu hastada bulaştırıcılık 2-3 haftada yok olur. Ancak hastalığın tedavi süresi 6 ay gibi uzun olduğundan, hastaların tedavilerini eksiksiz tamamlamaları çok önemlidir, aksi takdirde tedaviye direnç gelişebilir ve o zaman tedavi süresi daha da uzar. Bu nedenle hastalığın sağlam kişilere bulaşmasını önlemek için erken tanı ve en kısa sürede başlayan düzenli ilaç tedavisi son derece önemlidir.

Vücut direncinin düşmesi, bağışıklık sisteminin bozulması hastalığın ortaya çıkışında rol oynar. Bebek ve çocukların vücut direnci erişkinlere göre düşük olduğundan, hastalığa yakalanma riskleri daha fazladır. Ayrıca şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, kanserler, ilaç ve alkol bağımlılığı ve tütün kullanımı da vücut direncini düşürerek hastalığa zemin hazırlayabilmektedir.

Hastalığın belirtileri; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemeleri, öksürük, balgam, kan tükürme, kanlı balgam, nefes darlığı ve göğüs ağrısıdır. Uzun süren ve/veya diğer antibiyotiklerle tedavi almasına rağmen devam eden öksürük varlığında, tüberküloz hastalığından şüphelenmek gerekir. Bu tür şikayetleri olan kişilerin en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurmaları son derece önemlidir.

Tüberküloz hastalığının tedavisi ücretsiz olup, hastaların ilaçlarını düzenli kullanmaları, tedavinin başarısı için oldukça önemlidir. Bu nedenle ülkemizde, hastaların, tercihen bir sağlık personeli gözetiminde ilaçlarını almaları şeklinde uygulanan “Doğrudan Gözetimli Tedavi” uygulanmakta ve hastaların aylık takipleri Verem Savaş Dispanserlerinde yapılmaktadır. Tüberküloz hastalarının temaslıları da Verem Savaş Dispanserlerinde ücretsiz olarak muayene edilip koruma tedavisine alınmaktadır.

Hastalıktan korunmada hastaların tedavisi, temaslıların korunma tedavisine alınmalarının yanında, iki ayını tamamlamış bebeklere BCG aşısı da uygulanmaktadır. Ayrıca tüberküloz hastalarının bulunduğu ortamların sık sık havalandırılması, hastaların bulaştırıcı oldukları dönemde maske kullanmaları, öksürük, hapşırık sırasında ağızlarını kapatmaları hastalıktan korunmada önemlidir.

Yine ülkemizde tüberküloz hastaları için “Düzenli Nakdi Yardım Programı” başlatılmıştır, bu program kapsamında tüberküloz hastalarına, ilaçlarını düzenli almaları koşuluyla, tedavi süresince “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı” tarafından nakdi yardım verilmektedir.

 

  • Tüberküloz (Verem) hastalığı hava yolu ile bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
  • Toplumu tüberkülozdan korumanın en etkili yolu tüberküloz hastalarının erken teşhisi ve başarılı bir tedavidir.
  • 2-3 haftadan uzun süren ve iyileşmeyen öksürük varsa en yakın sağlık kuruluşuna, verem birimlerine başvurunuz.
  • Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir kağıt mendille kapatınız. Kağıt mendiliniz yoksa elinizle değil, kolunuzun iç kısmına öksürün veya hapşırınız.
  • Hastalandığınızda düzenli ilaç kullanımı ile tüberküloz hastalığını durdurabilir ve sevdiklerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz.
  • Tüberküloz tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir.

     

  • HEDEFİMİZ VEREMSİZ BİR TÜRKİYE!
  • ÖKSÜRÜĞÜNÜZÜ KAPAYIN
  • TEMİZ HAVA İÇİN PENCERENİZİ AÇIN