Ulugöl Tabiat Parkı’nda Sağlıklı Yaşama İçin Yüründü
10 Eylül 2020

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü, “3 – 4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü’nde sağlıklı yaşama dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıylaUlugöl Tabiat Parkı’nda yürüyüş düzenledi.

Ulugöl Tabiat Parkı’nda gerçekleştirilen yürüyüşe İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcıları Dr. Gülçin KARACAKURT ve Dr. Özkan YAZICI, Gölköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yunus KÖSE, Ordu İl Sağlık Müdürlüğü, Gölköy İlçe Sağlık Müdürlüğü,  Gölköy Devlet Hastanesi çalışanları, Gölköy Fen Lisesi öğrencilerini ve vatandaşlar  katıldı.

Ulugöl Tabiat Parkı’na 3 km kala başlayarak, Ulugöl Tabiat Parkı’nda son bulan yürüyüş boyunca afiş ve pankartlar açan öğrenciler ‘Her Gün On Bin Adım’ sloganları ile sağlıklı yaşama dikkat çekerek, farkındalık oluşturmaya çalıştı.

Dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında hareketsizlik ön sıralarda yer almaktadır diyen Dr. Gülçin KARACAKURT, sağlıklı yaşam için hareketin önemi şu ifadelerle açıkladı:

“Sağlığımızı korunmak ve geliştirmek için günlük yarım saat, orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterli ve önemlidir. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Sağlığımızı koruyup geliştirmemiz için fiziksel aktivitelerimizi düzenli olarak yapmalı ve yaşamın bir parçası hâline getirmeliyiz.

Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi  hareketsizliktir. Bakanlığımızca gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın ön sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin %71.9’u düzenli fiziksel aktivite yapmamaktadır. Dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında hareketsizlik dördüncü sırada yer almaktadır. Hareketsizlik, meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25’inin, diyabetin % 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının % 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Buna karşılık fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, iyi kolesterol seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.

Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bizler de bu kapsamda 3 – 4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü’nde fiziksel aktivitenin önemi ve sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak, toplum bilincini arttırmak amacıyla bu yürüyüşü düzenledik.”

Yürüyüş tamamlandıktan sonra öğrencilere ve vatandaşlara boy, kilo ölçümü yapılarak, vücut kitle indeksi belirlendi. Vücut kitle indeksi sonuçlarına göre Ordu İl sağlık Müdürlüğü’nde görevli Diyetisyen  tarafından katılımcılara bilgilendirme yapıldı.

3 Ekim’de de İl Sağlık Müdürlüğü önünden Cumhuriyet Meydanına kadar yürüyüş yapılmış ve sağlıklı yaşama dikkat çekilmişti. 

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg