Fatsa Devlet Hastanesinde Holmium Lazer Taş Kırma Cihazı Hizmete Girdi
22 Aralık 2020


Ordu İl  Sağlık Müdürlüğümüze bağlı Fatsa Devlet Hastanesi’nde Holmium Lazer Cihazı hizmet vermeye başladı. ‘’Holmium Lazer’’ cihazı hakkında bilgi veren Ordu İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün YANMAZ  “Holmium Lazer’’ Cihazını hastanemizin tıbbi cihaz envanterine kazandırdık. Bu cihaz, böbrek ve idrar yollarında bulunan taşların kırılmasının yanı sıra idrar yolları ve üreterdeki darlıkların endoskopik tedavisinde ve yüzeysel mesane tümörlerinin endoskopik tedavisinde kullanılacak. Ayrıca diğer cerrahi branşlarda da kullanılabilecek” dedi.
‘’Holmium YAĞ Lazer’in’’ böbrek ve taş tedavisinde kullanılan en son teknoloji olduğunu dile getiren Fatsa Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr. Osman ÇELİK yaptığı açıklamada şunları kaydetti: ‘’Holmium YAĞ Lazer’’günümüz teknolojisinde en etkili ve güvenli yöntem olarak öne çıkmaktadır. Lazer ışığı endoskopik aletin içinden geçirilen ince bir fiber aracılığıyla taşa ulaştırılır. Taşın üzerine çok seri bir şekilde ısı topları gönderilerek süratli bir şekilde kırma işlemi gerçekleştirilir. Lazerin bir diğer üstünlüğüde digger yöntemlere  gore taş çok küçük parçalara ayrılır, adeta toz haline gelir, böylece işlem sonunda hastanın daha kolay dökmesi temin edilir; tabi ağrı hiç yok gibidir. Hasta aynı gün yada bir gün sonra normal yaşantısına dönmektedir. Vücut dışından bir girişim olmadığı için hiç yara izi olmamakta ve kanama olmadığı için hasta sarsılmamaktadır. Bazen idrar yollarındaki darlıklar taşa ulaşmayı zorlaştırabilir. Laze rile darlıkları açmak mümkündür. Ayrıca, özellikle böbreğe yakın idrar kanalı taşları ve büyük taşları kırmak zordur. Lazer burada da diğer yöntemlere göre üstünlük sağlamaktadır.    
Ameliyat ile ilgili bilgi veren  Op.Dr. Osman ÇELİK  ‘’ İdrar kanalında dar olan 4cmlik alana ağızdan parça almak kaydıyla plastik cerrahi yöntemle onarıldığı yaklaşık 2 saat süren bir ameliyat. Hastamız sonrasında 1 hafta hastanede kalmakta ve taburcu edilmektedir. 3 hafta kadar sondalı kaldıktan sonra sondası çekilmektedir. Başarı oranı %95 civarındadır. Bir daha operasyona genelde gerek olmamaktadır’’ dedi.

  • Lazer Taş Kırma.jpg
  • 1.jpg