İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün YANMAZ Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyardı
22 Aralık 2020


Kış aylarına girilmesi ile birlikte, ısınma amacıyla kullanılan soba, baca ve şofbenlerden kaynaklanan zehirlenmelerde artış yaşanıyor. Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden güneybatıdan esen bir rüzgar olan lodos nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirleniyor.

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı, İl Sağlık Müdürlüğü de vatandaşları daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, yaptığı açıklamada Karbonmonoksitin kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında “ karbon” bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucu oluşan ve bu yakıtların yanması sonucu oluşan dumanda yer alan bir gaz olduğunu ifade ederek, “bu yakıtların kullanıldığı yerlerdeki baca sistemlerinin iyi çekmemesi yangınlar ve araçların kapalı garajlarda çalıştırılması gibi durumlarla, rüzgarlı ve fırtınalı havalarda karbonmonoksit birikimi olabilmektedir. Böyle yerlerde uzun süre kalan kişiler de bu gazı soluduğunda zehirlenmeler ortaya çıkabilmektedir.

Karbonmonoksit solunduktan sonra akciğerler vasıtasıyla kana geçer. Hemoglobin ile birleşir ve kan dokulara oksijen taşıyamaz sonuçta zehirlenme belirtileri ortaya çıkar” dedi.

Karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kişilerde şiddetli baş ağrısı güçsüzlük ve halsizlik baş dönmesi, görmede kayıp, unutkanlık, bulantı ve kusma, göğüs ağrısı, bayılma, dikkat bozukluğu,vücutta uyuşmalar gibi belirtilerin görüldüğünü ve böyle bir durumla karşılaşılması halinde Zehirlendiği düşünülen kişinin hemen temiz havalı bir ortama alınması ve derhal bir sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerektiğinin altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, “Zehirlenmelere karşı bizlerde gerekli tedbirleri almalıyız. Örneğin, Evlerimizdeki ısıtma sistemlerinin ve bacaların her yıl bakımları mutlaka uzman kişilere düzenli olarak yaptırılmalıdır. Ev içi ve garaj gibi kapalı alanlarda, bacasız ısıtma araçları kesinlikle kullanılmamalıdır. Banyo içinde şofben kullanılmamalıdır. Kapalı garajlarda arabalar çalışır durumda bırakılmamalıdır” dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabileceğini de sözlerine ekledi.