Her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon kişi sigara ve neden olduğu hastalıklar yüzünden yaşamını kaybediyor.
Bu duruma dikkati çekmek ve toplum bilinci oluşturmak amacıyla 9 Şubat Dünya Sigarayı bırakma günü olarak kutlanıyor.
Sigara kullanımını azaltmak ve tamamen bitirmek amacıyla Ordu’daki sağlık kuruluşlarında da “Sigara Poliklinikleri” açılarak sigara ile etkin mücadele hedefleniyor.
Ordu Devlet Hastanesinde hafta içi her gün, Eğitim Araştırma Hastanesinde Salı günleri, Altınordu İlçe Sağlık Müdürlüğünde ise 7 Şubattan itibaren Sigarayı Bırakma Poliklinikleri hizmet vermeye başladı .
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bir açıklama yapan Ordu İl Sağlık müdürü Dr. Ergün Yanmaz, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu söyledi.
Dr. Yanmaz, “ Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçeklerdir. İçinde 50’den fazla kanser yapıcı, 5.000’den fazla kimyasal madde bulunan sigaraya bağlı hastalıklar nedeni ile her yıl milyonlarca insanımız hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik “Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun” önemli bir aşamadır. 4207 Sayılı bu Kanun; tütün ürünlerini kullanmayan fakat tütün dumanına maruz kalan halkımızı özellikle genç, çocuk, hamile ve engelliler gibi risk gruplarını korumak, sigara içenlerin bu davranışlarını bırakmasını desteklemek, çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin sigara içmeye başlamalarını önlemek amacıyla yürürlüğe girmiştir” dedi.
Ordu’da Sigarayı bırakma Polikliniklerinin vatandaşların hizmetinde olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, “ İlimizde de tütün ve tütün ürünlerinin zararları ile ilgili çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), SBÜ Ordu Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ordu Devlet Hastanesi, bünyesinde Sigara Bırakma Polikliniklerimiz hizmet vermektedir.2018 yılı içerisinde Sigara Bırakma Polikliniklerimize başvuran toplam 1441 kişiye ilaç tedavisi ve danışmanlık hizmeti sağlandı. Yapılan muayeneler sonucu ilaç tedavisi öngörülen 911 hastamıza sigarayı bırakmalarına yardımcı olması için ilaç verilirken, bu vatandaşlarımızdan 283 tanesi sigarayı bıraktı. Tüm bu çalışmalarımızın amacı; sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir nesil yetiştirmektir. Sigara içerek sadece kendinize değil sevdiklerinize de zarar verdiğinizi unutmayınız. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. En iyi tedavi sigaraya hiç başlamamak, eğer başlamış iseniz de bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını aramaları halinde sigarayı bırakmak ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabilmektedirler.Tüm insanların tütünsüz, temiz hava soluma hakları bulunmaktadır. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma gününde sizleri sevdikleriniz ile birlikte daha sağlıklı günler için sigarayı bırakmaya davet ediyoruz”dedi.