Sağlık alanında Ordu’da Bir İlk Gerçekleştirildi
Sağlık Bakanlığı ODÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binasında bulunan prematüre retinopatisi (ROP) tarama merkezinde bir ilk gerçekleştirildi.
Müdürlüğümüze bağlı Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yapan Op. Dr. Aslıhan UZUN bir ilke imza atarak, ROP hastalığı nedeniyle körlük riski taşıyan prematüre bir bebeğe zamanında müdahale etti ve görme kaybını engelleyen operasyonu Ordu’da ilk kez gerçekleştirdi.
Prematüre bebeklerde görülen, retina hasarı yapan ve körlükle sonuçlanabilen bir göz hastalığı olan ROP hakkında bilgi veren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aslıhan UZUN “ROP, erken doğan, prematüre bebeklerde ortaya çıkan ve tedavi edilmediğinde kalıcı olarak körlükle sonuçlanan bir göz hastalığıdır. Retina denen esas görmeyi sağlayan ağ tabakasındaki damarların gelişimi anne karnından doğuma kadar devam ediyor. Zamanından erken doğan bebeklerde bu damarların gelişimi tamamlanamıyor ve doğumdan sonra da gelişmeye devam ediyor. Bazen bu gelişim sırasında göz damarlarında normal olmayan bir büyüme olabiliyor ve böylelikle ROP hastalığı oluşuyor. Bebek ne kadar erken doğduysa ve doğum ağırlığı ne kadar düşükse ROP gelişme riski o kadar fazla oluyor. Bu konuda bir doğru orantı söz konusu.
Bizler bu operasyonda, gözdeki damarların anormal şekilde büyümesini engelleyen göz içi enjeksiyon tedavisi yaparak, prematüre bebeğimizde körlük gelişimini başarılı bir şekilde engelledik.” dedi.
Prematüre bebeklerin en önemli göz sorunlarından birisinin ROP olduğunu söyleyen ve hastalığın zamanında tanı ve tedavisi yapılmadığında körlüğe kadar gidebilen ciddi bir sağlık sorunu diyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aslıhan UZUN prematürelerde oluşabilecek retinopatinin oluşma riskleri, erken tanı ve tedavisinin önemine de değindi. UZUN “Prematüre retinopatisinin gelişiminde birçok faktör rol oynuyor. Bunların en önemlileri arasında Doğum kilosu olarak 2 bin gramın altı ve doğum haftası olarak 35 haftadan erken doğan bebekler, oksijen tedavisinin uygulanma süresi, tekrarlayan solunum sıkıntısı, ağır mikrobik enfeksiyonlar, hızlı yapılan kan değişimi veya kan nakli sayısı, beyin içi kanama, akciğerlerin gelişememesi, kalpte delik olması retinopati riskini artırıyor.
Hastalık beş evreden oluşuyor. İlk evrelerde tespit edilmesi halinde tedavi başarısı yükseliyor. Hastalık ilerlediğinde retina tabakası geri dönüşümsüz olarak zarar görüyor. Ameliyatla düzelme oranı da azalıyor ve körlüğe kadar gidebiliyor.
Bu nedenle, erken doğan tüm bebeklerin ROP hastalığı açısından tarama muayeneleri bu konuda uzman bir göz hekimi tarafından belirli aralıklarla mutlaka yapılması gerekiyor. Bu muayenelerde ileri evrelerde ROP saptanırsa göz hekiminin kararına göre laser tedavisi ya da göz içi enjeksiyon tedavisi uygulanıyor. Bu yapılan tedavilerle prematüre bebeklerde kalıcı olarak körlük gelişmesi engellenebiliyor. Anne ve babalara şunu söylemek istiyorum, erken doğan tüm bebeklerinizi lütfen ROP hastalığı açısından tarama muayenelerini zamanında yaptırın, çocuklarımız bu hastalık yüzünden en önemli yetilerimizden biri olan görmekten mahrum kalmasınlar” dedi.
Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Aslıhan Uzun 2013 yılından bu yana Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binasında bulunan ROP tarama merkezinde daha önce sadece ROP taraması hizmeti verdiklerini ifade ederek, “Merkezimize alınan yüksek maliyeti olan indirekt oftalmoskop cihazı ile hastalarımızı ilimizde müdahale ederek tedavi edebiliyoruz. Bize bu imkanı sunan Başta İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ergün Yanmaz olmak üzere Başhekimimiz Doç. Dr. Hakan TİMUR’a çok teşekkür ediyorum.” Dedi.
Ordu genelinde bulunan hastanelerde, vatandaşlara en iyi şekilde sağlık hizmeti verilmesi için yoğun gayret gösterdiklerinin altını çizen İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ergün Yanmaz, “Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanemizde böylesine başarılı operasyonların yapılması tabi ki bizlerin de yüzünü güldürüyor. Başta Başhekimimiz olmak üzere doktorumuza ve sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah Eğitim Araştırma hastanemiz olmak üzere tüm hastanelerimizde başarılı müdahalelerin yapıldığını önümüzdeki günlerde daha sık duyacağız. Müdürlük olarak bizlere gerekli alt yapı çalışmalarını yapıyor ve bakanlığımızda koordineli bir şekilde ihtiyaçlarımızı hızla gideriyoruz dedi