Bir Kurban Bayramına daha erişmenin mutluluğu ve heyecanını yaşıyoruz.
Kurban, bir yönüyle fedakârlık, bir yönüyle yakınlaşma, bir yönüyle de yardımlaşma demektir. Kurbanlarımızın, bizleri Allah’a yaklaştıran makbul ibadetlerden olması, aynı zamanda da yardımlaşma duygularını güçlendirerek yakın-uzak bütün kardeşlerimizle birlik ve beraberliğimizi arttırmasını diliyorum.
Vatandaşlarımız, bayramda beslenmelerine ayrıca özen göstermeli; yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, aşırı et ve tatlı tüketiminden kaçınmalıdır. Yüksek tansiyon, kalp-damar, şeker hastalığı, mide gibi rahatsızlığı olan vatandaşlarımız ise daha fazla dikkat etmelidir.
Bu bayram Covid-19 pandemisi nedeniyle ayrıca almamız gereken tedbirler vardır. Sağlık Bakanımız Sayın Dr.Fahrettin KOCA’nın da açıklamış olduğu bu tedbirleri üç başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar;
"Kurbanlık alışverişleri, belediyeler tarafından belirlenen ve denetlenen yerlerden yapılmalıdır.
Hayvan satış alanlarında olabildiğince kısa kalınmalıdır.
Müşteriler ve satıcılar arasında el sıkışma usulüyle pazarlık yapılmamalıdır.
65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişiler hayvan satış ve kesim alanlarında bulunmamalıdır.
Kurbanlar, belediyelerin belirlediği kesim yerlerinde kesilmelidir.
Kesim, tercihen işin ehli tarafından, mümkün olan en az katılımla yapılmalıdır.
Maske, mesafe ve el temizliği kurallarına her aşamada dikkat edilmelidir."
"BAYRAM VE CUMA NAMAZINA HERKES KENDİ SECCADESİ İLE GİTMELİ"
İkinci gruptaki tedbirlerin namazla ilişkindir.
Bayram ve cuma namazlarının cemaatle kılınacak bu namazlarda uyulacak tedbirler ise şunlardır;
"Abdest, namazdan hemen öncesine bırakılmamalı, cami şadırvanında alınmamalıdır. Abdest evde alınmalıdır. Aksi takdirde sosyal mesafe ve maske kuralına uymak imkansız hale gelebilir.
Bayram ve cuma namazına herkes kendi seccadesi ile gitmelidir. Secde sırasında halı veya seccadelere virüs bulaşması kolayca mümkündür. Virüs dış ortamda bir süre canlı kalmakta, başkasına bulaşabilmektedir. Bu yüzden kendi seccadenizi kullanmanızda ısrar ediyoruz.
Maske ve sosyal mesafe kuralı, bütün bayram boyunca geçerli kritik kuraldır. Saflarda yan yana gelen her iki kişi aralarında mutlaka boşluk bırakmalıdır. Saflar sıklaştırılmamalı, seyrek tutulmalıdır. Camilerin içinden çok mümkün olduğunca açık hava kullanılmalıdır.
Namaz sonunda, cemaat en arka saftan başlayarak düzenli şekilde dağılmalıdır.
Bayramlaşma amacıyla sıra oluşturulmamalı, gruplaşma meydana gelmemelidir."
"MEZAR ZİYARETLERİ, ARİFE VE BAYRAM GÜNLERİ SONRASINA ERTELENMELİ"
Üçüncü gruptaki tedbirlerin de bayram günlerinin nasıl geçirilmesi gerektiği ile ilgilidir.
"65 yaş ve üstü büyüklerimizle kronik hastalığı olanlar, sağlık şartları bu vecibeyi üzerlerinden alıyorsa lütfen bayram namazına gitmesin.
Mezar ziyaretleri, kalabalık ihtimali varsa mutlaka arife ve bayram günleri sonrasına ertelenmelidir.
Bu bayramda makbul olan ziyaret, yüz yüze ziyaret değildir. Bayramlaşmalar, mümkün olduğu kadar telefonla yapılmalıdır. Eğer ziyaret, koronavirüsün hayatımıza girmediği günlerde olduğu gibi yüz yüze gerçekleşecekse kişi sayısı az, ziyaret süresi çok kısa tutulmalıdır.
Başka aile ve konukların bir araya geldiği kurban yemekleri verilmemelidir.
Yoksullara, komşulara et dağıtılacaksa çok dikkatli olunmalıdır. Bu bayramda merhamet ve iyiliğin ikinci anlamı, kendimizi ve toplumu korumaktır.
Bayram günlerinde bir araya gelmek eğer zaruri ise açık ortamlar tercih edilmelidir. Evinizin bahçesindeki buluşma, evin içindeki buluşmadan daha güvenlidir.
Eğer eve ziyaretçi alınmışsa ev havalandırılmalıdır.
Covid-19 ile mücadelemize bayram arası vermemek için yukarıda saydığımız tedbirlere mutlaka uymalı, bu hastalığın bulaşmasına aldığımız bu tedbirlerle engel olmalıyız.
Bu duygu ve düşüncelerle başta insanlarımızın sağlığı için büyük fedakârlıklarla görev yapan sağlık çalışanlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın mübarek Kurban Bayramı’nı tebrik ediyor; Yüce Allah’tan ülkemize, milletimize, İslam âlemine ve tüm insanlığa, huzur, mutluluk ve selamet getirmesini temenni ediyorum.