Hayatın her döneminde olduğu gibi ramazan ayında da yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. Ramazan ayında öğün sayısı azaldığından gün içerisinde halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşmamak adına sahur ve iftar öğünlerine özen gösterilmelidir.
Özellikle sahur öğünü yapılmalı ve öğünde yumurta, peynir, süt ve yoğurt içerikli besinler tüketilmeli, yağlı tohumlara, uzun süre tok tutacak tahıllara da yer verilmelidir. Lif ve vitamin kaynağı sebzelere yer verilmelidir. Ayrıca mideyi rahatsız edecek baharatlı, yağlı ve tuzlu gıdalardan uzak durularak yeterli sıvı alımına dikkat edilmelidir. Unutmamalı ki yetersiz sıvı alımı gün içinde baş ağrısına, halsizliğe neden olarak, kişinin gündelik işlerini aksatmasına sebep olur.
Ramazan ayında uzun süreli açlıktan sonra mide problemleri yaşamamak adına porsiyonlar kontrollü bir şekilde tüketilmeli, öğün içerisindeki besin öğesi dağılımına dikkat edilmelidir. Arzu edilirse 1 adet hurma ve su ile iftarın yapılması önerilir. Ardından 1 kâse çorba tüketip 5-10 dakika beklendikten sonra iftar öğünü tamamlanmalıdır.
İftar öğününün içeriğinde;
1 porsiyon(3 köftekadar) et, tavuk, balık ,
1 porsiyon(3 kaşık kadar) pilav, makarna,
1 porsiyon sebze(4,6 kaşık),
1 kase yoğurt veya cacık
Bol salata,
2-3 ince dilim ekmek olmalıdır.
Besin öğesi içeriği kadar pişirme yöntemleri de önemlidir. Haşlama, fırında ve ızgara tercihen olmalı, kızartılmış ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Pide tüketiminde dikkatli olunmalı, 1 avuç büyüklüğünde pide 1 dilim ekmeğe eşittir. İftarda da yeterli miktarda sıvı alımına dikkat edilmelidir. Günde 8-10 bardak su içilmesine özen gösterilmelidir.
İftardan 2 saat sonra; 1 porsiyon meyve ve 1 avuç içi kadar fındık, ceviz, badem veya 1 bardak süt, yoğurt kan şekerimizi dengelemeye, tatlı ihtiyacımızı gidermeye yardımcı olacaktır. Arzu edilirse haftanın 1 günü, 1 kase sütlü tatlı veya 2 top sade dondurma tüketilerek tatlı isteği karşılanabilir.
Değişen beslenme düzeniyle beraber ortaya çıkabilecek bağırsak problemleri(gaz, şişkinlik, kabızlık) önlemek için posalı ve lifli besinleri tüketmek, besinleri yavaş yavaş yemek, öğünleri zamana yaymak, iyice çiğneyerek yutmak önemlidir.
Ramazan ayında çay, kahve tüketimi sınırlandırılmalı, onun yerine ıhlamur tüketilmeli. Hazmı kolaylaştırıcı hoşaf, komposto ve ayran, limonata gibi gazsız, şekersiz, asitsiz içecekler tüketilmelidir.
Beslenme şeklimiz bağışıklığımız üzerinde büyük rol oynar. Pandemi sürecinde bağışıklığımıza destek vermek gerekir. Besin çeşitliğine önem vererek vitamin mineral desteği sağlanmalıdır. Gerekiyorsa hekim önerisiyle vitamin mineral takviyesi yapılmalıdır.