“Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası” etkinliği kapsamında, Sağlık Bakanlığı tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen, akılcı antibiyotik kullanımı konusunun ele alındığı sempozyuma Sağlık Müdürümüz Dr.Mustafa Kasapoğlu’nun yanı sıra, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm.Dr.Kerem Dost Bilmez, Başkan Yrd.Dr.Begüm Gürdal Öz, Başkan Yrd.Dr.Onur Kaya ve diğer ilgililer katıldı.
Akılcı İlaç Kullanımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından; kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca, uygun süre ve dozda, en düşük maliyette ve kolayca ulaşabilmeleri olarak tanımlanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, ilaçların % 50′sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyuncunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından antibiyotik direnci konusunda farkındalık oluşturulması ve sağlık profesyonelleri, politika yapıcılar ve halk arasında iyi uygulamaların teşvik edilmesi amacı ile 18 Kasım’ı içine alan hafta “Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası” olarak belirlenmiştir. Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Programı kapsamında önceliklendirilmiş faaliyet alanlarımızdan biri olan antibiyotiklerin akılcı kullanımının sağlanması çalışmaları, akılcı ilaç kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması, toplum bilincinin artırılması ve daha fazla kişiye ulaşabilmek amacıyla İlimizde çalışmalara devam edilmesidir.