İnsanlar arasında iletişim kurmanın temeli işitme ve konuşmadır. Çocukluktan itibaren konuşma gelişiminin, sağlıklı bir işitme gerektirdiği göz önünde bulundurulursa işitmenin önemi daha iyi anlaşılacaktır. 1947 yılından beri her yıl 3 Mart “Dünya Kulak ve İşitme Günü” olarak anıldığını belirten Ordu İl Sağlık Müdürü Dr.Mustafa Kasapoğlu, bu özel günde işitme ve kulak sağlığı ile ilgili farkındalık çalışmaları yürütülmekte olduğunu söyledi. Dr.Kasapoğlu, “her çocuğun işitmesi ve konuşmayı öğrenmesi en temel hakkıdır. İşitme kayıpları, çocuğun ana diline özgü sesleri oluşturarak konuşmasını geciktiren ve bozan en önemli faktördür. İşitme kaybıyla doğan ya da doğduktan sonra herhangi bir nedenle işitme kaybı yaşayan çocuklar, vaktinde teşhis edilir ve rehabilitasyon programlarına alınırlarsa, gelişimlerinde yetersizlik yaşamazlar. Burada bahsedilen gelişim yetersizlikleri; psikolojik ve sosyal gelişimin yanı sıra, çocukların eğitim hayatlarını da olumsuz olarak etkileyebilecek yetersizliklerdir.” dedi.
“Yenidoğan her 1000 bebekten 1 ila 3’ü işitme kaybıyla doğmaktadır.”
Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu oranın binde 6’ya çıkabildiğini vurgulayan Dr.Kasapoğlu, “buna göre ülkemizde yıllık 1800-2500 yenidoğanın işitme kaybı ile doğduğu belirlenmiştir. Yenidoğan bebeklerde annenin gebeliğinde ilaç kullanması, enfeksiyon geçirmesi, yeni doğan döneminin sorunlu geçmesi, antibiyotik tedavisi alması, uzun süreli sarılık gibi nedenlerden dolayı çocuklarda işitme kaybı gelişebilir. Hedefimiz doğumu takiben 6 ay içinde işitme kayıplı çocukların tespit edilmesi ve tedavilerinin başlatılmasının sağlanmasıdır.” diyerek, “yapılan araştırmalar işitme kaybının tespiti için en kritik dönemin "yeni doğan dönemi" olduğu yönündedir. Bu nedenle doğumdan sonra, hastaneden taburcu olmadan önce bebeğe mutlaka işitme testi yapılmaktadır. İlimizde yenidoğan işitme tarama testi oranımız %100’e yakındır.” dedi.
Yenidoğan işitme taraması için bir ücret alınmadığını belirten Dr.Kasapoğlu, “Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Ulusal İşitme Tarama Programı kapsamında, Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Fatsa, Ünye, Gölköy Devlet Hastanelerinde İşitme Tarama Merkezi bulunmaktadır.” dedi.