Sağlık Müdürümüz Op.Dr.Dursun Tüzün Kurban Bayramı öncesinde bazı hatırlatmalarda bulundu. Vatandaşlarımızın öncelikle kesilecek hayvanlar konusunda dikkatli olması gerektiğini söyleyen Tüzün, “Kurbanlarımızın kesimlerinin veteriner kontrolünde belediyelerimizin gösterdiği sağlıklı ve hijyenik ortamlarda yapılması lazım. Kurbanlar kesildikten sonra sakatatlarının derin bir çukura gömülmesi gerekiyor. Bu sakatatlar paraziter hastalıklar taşıyabilir. Sokak hayvanları üzerinden insanlara da bulaşabilir. O nedenle derin bir çukura gömersek sokak hayvanları bu sakatatlara ulaşamaz.” Dedi.
Kurban Etleri 4-5 Dereceyi Geçmeyecek Ortamlarda Saklanmalı
Sıcak havaların etkisiyle etlerde bozulma yaşanabileceğini hatırlatan Tüzün, “Kurban bayramı yaz aylarına denk geliyor. Sıcak havada etlerimiz bozularak sağlığımıza zararlı bir hale gelebilir. O nedenle kurbanlarımızı keser kesmez serin bir yere almamız gerekiyor. Bizim önerimiz kurban kesildikten sonra soğuk bir depoda dinlenmesi ertesi gün işlenmesidir. Vatandaşımızın ihtiyacı yoksa bu kesilen etleri büyük parçalar halinde saklamasını öneriyoruz. Ne kadar küçük parçalanırsa bakteri ve enfeksiyon riski o kadar fazla olur. Özellikle kavurma yapacaksak bir gün bekletildikten sonra işleme almamız çok önemli. Onun dışında paraziter hastalıklardan korunmak için etleri çiğ tüketmemeye özen gösterelim. Evcil hayvanlarımıza da çiğ vermemeye özen gösterelim.” dedi.
Kurban Keserken Yaralanmalara Karşı Dikkatli Olalım
Kurban keserken özellikle kesim konusunda acemi Vatandaşlarımızın ciddi yaralanmalara maruz kalabileceğini vurgulayan Tüzün, “Kurban bayramlarında yaralanmalar nedeniyle birçok vatandaşımız hastanelerimize başvuruyor. Özellikle acemi kasap dediğimiz kişiler tarafından yapılan işlemlerde yaralanmalar olabiliyor. Biz hastanelerimizde gereken önlemleri aldık ama bu gibi durumlardan kaçınmak İçin tavsiyemiz vatandaşlarımızın kurbanlarını profesyonel kişilere kestirmesidir. Çünkü bağ, tendon ve arter yaralanmalarına kadar büyük yaralanmalar meydana gelebiliyor. Bu yaralanmalar vatandaşlar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.” dedi.
Bayramda İhtiyacımızdan Fazla Et Tüketmeyelim
Kurban bayramında et üzerine ikram çok olduğunu, kişinin günlük ihtiyacının 50-100 gram et olduğunu hatırlatan Tüzün, “Bu miktarın üzerine çıktığımız takdirde özellikle diyabet ve kolesterol hastalarında ciddi sıkıntılar meydana gelebiliyor. Bunun dışında ağız ve diş sağlığı açısından da bazı sağlık problemleri yaşanabiliyor. Aynı gün işlenmiş ve bekletilmeden tükettiğimiz etler diş ve damak sağlığı açısından uygun değildir.” dedi.
Kurbanınızı Kestikten Sonra Sakatatlara Dikkat Edin
Vatandaşlarımızı kistli et, deri ve sakatatlara karşı dikkatli olmayan davet eden Tüzün, “Vatandaşlarımızdan isteğimiz kurbanlarını kestikten sonra özellikle deride olur, ette olur, karaciğerde, akciğerde şüpheli lezyon görürlerse kesinlikle veterinere başvursunlar. Çünkü hayvanlarda ülkemizde tüberküloz burusella ve benzeri paraziter hastalıklar var. Bu konuda o etlerin tüketilmesi vatandaşlarımız açısından oldukça büyük sıkıntı teşkil ediyor. Özellikle bu konuda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz” dedi.
Kurban Bayramı İçin Sağlık Tesislerimizde Tüm Önlemleri Aldık
Bayram tatili 9 gün olacak, öncelikle tatilini şehir dışında geçirecek vatandaşlarımıza yorgun, uykusuz ve yalnız yola çıkmamaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Bizler 9 gün sürecek tatilde hastanelerimizde, entegre sağlık tesislerimizde 24 saat nöbet usülüne göre çalışacağız. ayrıca tatillerini memleketlerinde geçirecek vatandaşlarımızda Ordu’ya gelecek. Biz tüm bu nüfus hareketlerini göz önünde bulundurarak gerekli önlemlerimizi aldık. Vatandaşlarımız inşallah ihtiyaç duymazlar ama ihtiyaç duymaları halinde tüm hastanelerimizde hizmetlerinde olacağız. Buradan tüm Ordulu vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın kurban bayramını kutluyor ve kazasız, belasız sağlıklı bir bayram diliyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.